29.1 C
Θέρμον
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024, 11:30
Υγεία

Γυναίκες: Τι μπορεί να σημαίνει η μεγάλη απώλεια ύψους μετά τα 45

Τι δείχνει νέα μελέτη για τις γυναίκες που κονταίνουν πολύ στη μέση ηλικία. Τι κίνδυνος υπάρχει. Που μπορεί να οφείλεται η συσχέτιση. Γιατί χάνουμε ύψος καθώς μεγαλώνουμε.

Οι γυναίκες που χάνουν στην μέση ηλικία περισσότερο ύψος απ’ ό,τι θα ήταν το αναμενόμενο, ίσως πρέπει να κάνουν συστηματικότερα τσεκάπ και να προσέξουν ιδιαιτέρως την υγεία τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία και τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η μεγάλη απώλεια ύψους πριν από την ηλικία των 50 ετών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open.

Ωστόσο, η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να διαφυλάξει το ύψος κατά την μέση ηλικία. Είναι επίσης γνωστό ότι προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, προσθέτουν οι ερευνητές.

Όπως εξηγεί στον Guardian η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sofia Klingberg, από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ, η απώλεια ύψους είναι έως ένα βαθμό φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Συνήθως αρχίζει καθώς πλησιάζουμε την ηλικία των 50 ετών και επιταχύνεται στα 70 μας. Κατά κανόνα προκαλείται:

  • Από συρρίκνωση των μεσοσπονδυλίων δίσκων
  • Από αλλαγές στη στάση του σώματος
  • Ακόμα και από συμπιεστικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως οι άνθρωποι με μικρότερο ύψος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται από τους ειδικούς σε συνδυασμό του τρόπου ζωής με γενετικούς παράγοντες.

Στη μέση ηλικία, όμως, η απώλεια ύψους μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων, πρόσθεσε η Dr Klingberg.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 2.406 γυναίκες από τη Σουηδία και την Ολλανδία. Οι γυναίκες συμμετείχαν σε μακροχρόνιες μελέτες στις πατρίδες τους. Όταν ήταν 44-47 ετών, είχαν υποβληθεί σε μετρήσεις ύψους. Το ίδιο έγινε και 10-13 χρόνια αργότερα. Ύστερα, οι ερευνητές τις παρακολούθησαν για άλλα 17-19 χρόνια.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι συνολικά 625 από τις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από κάθε αιτία. Οι 157 από αυτές πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια, συμπεριλαμβανομένων 37 εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μέτρησης οι γυναίκες είχαν χάσει κατά μέσον όρο 0,8 εκατοστά από το ύψος τους. Ωστόσο το εύρος της απώλειας ήταν τεράστιο: υπήρχαν γυναίκες που δεν έχασαν καθόλου ύψος και κάποιες που έχασαν 14 εκατοστά! Το λιγότερο ύψος είχαν χάσει όσες γυμνάζονταν συστηματικά για ψυχαγωγικούς λόγους.

Τα ευρήματα

Κάθε απώλεια ύψους κατά 1 εκατοστό συσχετίστηκε με αύξηση κατά 15% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία. Ωστόσο η απώλεια περισσότερων από 2 εκατοστών συσχετίστηκε με αύξηση αυτού του κινδύνου κατά 74%.

Ειδικά, όμως, όσον αφορά την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, κάθε απώλεια ύψους κατά 1 εκατοστό αύξανε τον κίνδυνο αυτό κατά 21%. Μετά τα 2 εκατοστά, όμως, ο κίνδυνος διπλασιαζόταν.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «η μεγάλη απώλεια ύψους στην μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί δείκτη φτωχής υγείας», εξήγησε η Dr. Klingberg. Καλό είναι λοιπόν οι γυναίκες που βλέπουν ότι χάνουν πρόωρα πολύ ύψος, να κάνουν προληπτικό τσεκάπ. Και βεβαίως να προσέχουν εφ’ εξής πολύ την υγεία τους, φροντίζοντας (και) να γυμνάζονται συστηματικά, συνέστησε.

Φωτογραφία: istock

ΥΓΕΙΑ – Iatropedia

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: Έως τέλος Ιουλίου η έξαρση – Χρειάζεται προσοχή προειδοποιεί η Παγώνη

Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε 7 μέρες

Newsroom

ΕΟΦ: Απαγορεύτηκαν συμπληρώματα διατροφής

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com