13.5 C
Θέρμον
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, 20:05
Τοπικά νέα

Εορτή Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στον Άγιο Θεόδωρο Δήμου Θέρμου (Μαχαλάς)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Μετ’ Αρτοκλασίας, για την Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στον οικισμό Άγιος Θεόδωρος(Μαχαλάς) Κοκκινόβρυσης Δήμου Θέρμου.

Πολλοί πιστοί βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, ώστε να λάβουν την ευλογία του π. Αντωνίου Βαζούρα, που παρόλο ότι έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια συνεχίζει να ιερουργεί σε πολλούς Ναούς και εξωκλήσια της περιοχής, προσφέροντας την αγάπη του σε όλους.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ.Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ.Θωμάς Κοτρωνιάς , ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Ανδρέας Βαζούρας, ο πρόεδρος της κοινότητας κ.Βλάσης Προβίδας , η πρόεδρος του συλλόγου Σουλιωτών κα.Μαρία Σαγώνα και ο Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου κ. Αντώνιος Πριόνας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αγιοθεοδωριτών Θέρμου Τριχωνίδος κ.Ανδρέας Βαζούρας έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα και προσφέρθηκαν κεράσματα στους ιερείς και στους πιστούς .

O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου.

Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό.

Όταν το 320 μ.Χ. ο Λικίνιος διέτριβε στη Νικομήδεια, άκουσε περί του Θεοδώρου ότι είναι Χριστιανός και βδελύσσεται τα είδωλα. Αμέσως απέστειλε στην Ηράκλεια ανώτερους αξιωματούχους, για να τον συνοδεύσουν με τιμή στη Νικομήδεια.

Αλλά ο Θεόδωρος διεμήνυσε διά των ιδίων απεσταλμένων στον Λικίνιο, ότι για πολλούς λόγους η παρουσία του στην Ηράκλεια ήταν συμφέρουσα και τον προέτρεπε να μεταβεί εκεί.

Αποδεχθείς την πρόταση ο Λικίνιος μετέβη στην Ηράκλεια, όπου τον προϋπάντησε με λαμπρότητα ο Θεόδωρος, προς τον οποίο ο Λικίνιος άπλωσε το χέρι, ελπίζοντας ότι διά του Θεοδώρου θα προσείλκυε τους Χριστιανούς στη θρησκεία των ειδώλων.

Κάποια ημέρα, ενώπιον του λαού, ο Λικίνιος προέτρεψε τον Θεόδωρο να θυσιάσει στα είδωλα.

Ο Θεόδωρος αρνήθηκε και ζήτησε να του δοθούν τα χρυσά και αργυρά αγαλματίδια των θεών, για να προσφέρει αυτά θυσία στον οίκο του ιδιωτικά και μετά να προσφέρει δημόσια τις θυσίες.

Πράγματι, ο Θεόδωρος έλαβε τα αγαλματίδια τα οποία κομμάτιασε και μοίρασε τα χρυσά και αργυρά αυτών στους πτωχούς.

Ο εκατόνταρχος Μαξέντιος είδε την κεφαλή της θεάς Αφροδίτης στα χέρια ενός πτωχού και κατέδωσε το γεγονός στον Λικίνιο, ο οποίος θεώρησε τον Θεόδωρο ως εμπαίκτη και καταφρονητή των ειδώλων. Για τον λόγο αυτό τον συνέλαβαν και αμέσως άρχισαν να τον υποβάλλουν σε πολυειδείς τιμωρίες. Τον κτυπούσαν, έκαιγαν και έγδερναν το σώμα του Μάρτυρος.

Στην συνέχεια οι δήμιοι τον σταύρωσαν και διαπέρασαν τα πόδια, τα χέρια και τα κρυφά μέλη του διά περόνης, τόξευσαν το πρόσωπό του με τέτοιο τρόπο ώστε να εκχυθούν τα μάτια του και τον άφησαν επάνω στον σταυρό.

Ο Λικίνιος, φοβούμενος την οργή του όχλου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Έτσι ο φόβος παρεχώρησε την θέση του στη χαρά και η λύπη και ο κόπος στην ανάπαυση.

Το σεπτό σκήνωμά του μετετέθη, στις 8 Ιουνίου, από την Ηρακλεία στο προγονικό κτήμα του Αγίου, στα Ευχάιτα, κατά την επιθυμία του Αγίου την οποία εξέφρασε προ της εκτομής αυτού στον γραμματέα του Ούαρο.

Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 8 Ιουνίου την ανακομιδή των λειψάνων του.

ieramonopatia.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ. Αγρινίου: Μας εκβιάζουν – Μας απειλούν

Newsroom

Παρατείνεται έως 12 Μαΐου η έκθεση “Ο Τόπος του Φωτός” στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Newsroom

Μεσολόγγι: Κοπριά έριξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας οι Αγρότες

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com