28 C
Θέρμον
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, 1:28
Νέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Δήμος Θέρμου: Ψήφισμα για τον εκλιπόντα Καθηγητή Αρχαιολογίας Ιωάννη Α. Παπαποστόλου

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου

για τον εκλιπόντα Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Ανασκαφής του Θέρμου Αιτωλίας Ιωάννη Α. Παπαποστόλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της Δευτέρας 7 Αυγούστου 2023 εξέδωσε, με την 163/2023 Απόφασή του, ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα για τον εκλιπόντα Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Ανασκαφής του Θέρμου Αιτωλίας Ιωάννη Α. Παπαποστόλου, το οποίο και έχει ως εξής:

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετούν τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της Ανασκαφής του Θέρμου Αιτωλίας Ιωάννη Α. Παπαποστόλου, υπό τη διεύθυνση του οποίου, ως Εταίρου της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, διηξήγετο η συστηματική ανασκαφή του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου, στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ο Ιωάννης Α. Παπαποστόλου, ένας καταρτισμένος επιστήμονας, ένας νηφάλιος, ευγενής και ήρεμος άνθρωπος της προσφοράς και του καθήκοντος, επί εξήντα (60) χρόνια υπηρέτησε την επιστήμη της Αρχαιολογίας μέσα από διάφορες θέσεις που κατά καιρούς κατείχε. Κάτι που δεν το έκανε μόνο από επαγγελματική υποχρέωση αλλά και με περισσή αγάπη και με υπερβάλλοντα ζήλο και επιβεβαιωτικό στοιχείο αυτού του ισχυρισμού αποτελεί το γεγονός ότι εργάστηκε ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του για τη διάσωση, τη συντήρηση και την προβολή των μνημείων της χώρας.

Η δημοσίευση από τον ίδιο ετήσιων εκθέσεων ανασκαφών, μονογραφιών και άρθρων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, που ξεπερνούν τον αριθμό εκατό (100), πολύτιμα συγγράμματα όλα αυτά –  προσφορά στην αρχαιολογική κοινότητα από έναν άνθρωπο με επιστημονική πληρότητα και δεινότητα, και η συνέχιση της ανασκαφής του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου, την οποία υπηρέτησε για 40 ολόκληρα χρόνια (1983-2023), καθώς συγκέντρωσε εκεί το μεγάλο ανασκαφικό του ενδιαφέρον, αποτελούν στοιχεία που συνιστούν από κοινού τη σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει αυτός ο ευπατρίδης στις επερχόμενες γενιές.

Δυσαναπλήρωτη απώλεια για την επιστήμη, τον πολιτισμό και το Θέρμο ο θάνατος του καθηγητή Ιωάννη Α. Παπαποστόλου, αλλά και ανεκτίμητη η παρακαταθήκη που αφήνει ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος στις επερχόμενες γενεές, κάτι μάλιστα που έχει αναγνωριστεί από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα.

Ο Δήμος Θέρμου εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον καθηγητή Ιωάννη Α. Παπαποστόλου, ως ευεργέτη της Αιτωλίας, καθώς το επιστημονικό και συγγραφικό έργο του και κυρίως το ανασκαφικό έργο που προσέφερε στην περιοχή μας, συνιστούν τα στοιχεία εκείνα που τον κατέστησαν ζωντανό φάρο γνώσης που προσέφερε όσο λίγοι στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, συνεκτιμώντας την ανεκτίμητη προσφορά του εκλιπόντος, αποφασίζει:

  1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του.
  2. Να τιμηθεί η σπουδαία πολύ σημαντική προσφορά του στην περιοχή μας με τις αντίστοιχου τύπου δέουσες πράξεις, που θα αποφασιστούν σε άλλη χρονική στιγμή.
  3. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.
  4. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Το χρονικό της γυναικοκτονίας στην Αμφιλοχία

Newsroom

Θέρμο: Έφυγε από κοντά μας…(14.07.2024)

Newsroom

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: «Άμα δεν έρθεις, θα σκοτώσω το κορίτσι» – Ο 42χρονος απειλούσε την 37χρονη και της έκοψε τα φρένα στο μηχανάκι

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com