Oι ειδικοί της Viber μοιράζονται με το κοινό τις καλύτερες συμβουλές για ψηφιακή ασφάλεια. Όλα ξεκινούν με τη χρήση μιας ασφαλούς εφαρμογής και τον έλεγχο κάποιων απλών ρυθμίσεων.
Στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτών είναι η ψηφιακή ασφάλεια καθώς περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν εφαρμογές μηνυμάτων το 2020 κι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της Viber μοιράζονται με το κοινό τις καλύτερες συμβουλές για ψηφιακή ασφάλεια. Όπως αναφέρουν όλα ξεκινούν με τη χρήση μιας ασφαλούς εφαρμογής και το τσεκάρισμα κάποιων απλών ρυθμίσεων.
Ειδικότερα απευθυνόμενοι στους χρήστες εφαρμογών μηνυμάτων αναφέρουν:
1. Χρησιμοποιείστε κρυπτογράφηση end-to-end: Δεν θέλετε να βλέπει άλλος τα μηνύματά σας πέραν του παραλήπτη τους, σωστά; Αυτό το φροντίζει η κρυπτογράφηση end-to-end. Αν υπάρχει, κάθε μήνυμα 1-προς-1 ή σε μια ομαδική συνομιλία καθώς και κάθε προσωπική κλήση που κάνετε δεν είναι προσβάσιμη από κάποιον άλλον πέραν των παραληπτών. Κάποιες εφαρμογές, όπως το Viber, έχουν την κρυπτογράφηση end-to-end προεπιλεγμένη, ενώ σε άλλες πρέπει να ξεκινήσετε μια κρυπτογραφημένη συνομιλία ή να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση από τις ρυθμίσεις.
2. Κάντε τα μηνύματά σας να εξαφανίζονται: Όταν θέλετε να στείλετε κάποια ευαίσθητη πληροφορία, όπως ένα κωδικό PIN ή τον αριθμό κάποιας πιστωτικής κάρτας, θέλετε να εξαφανιστεί σύντομα από τη στιγμή που παραληφθεί. Γι’ αυτό υπάρχουν τα αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα. Σας επιτρέπουν να επιλέξετε πόση ώρα μπορεί να δει ένας παραλήπτης κάποιο μήνυμα, ξεκινώντας από τα 10 δευτερόλεπτα και φτάνοντας μέχρι και τις 24 ώρες. Στο Viber αν κάποιος αποφασίσει να βγάλει μια φωτογραφία οθόνης με κάποιο αυτοκαταστρεφόμενο μήνυμα, η άλλη πλευρά λαμβάνει μια ειδοποίηση για να γνωρίζει το συμβάν.
3. Προστατεύεστε τις συνομιλίες με ένα κωδικό PIN: Ποτέ δεν είναι κακή ιδέα να προσθέσετε ένα ακόμη στρώμα ασφάλειας. Στο Viber, οι κωδικοί PIN μπορούν να κρύψουν κάθε είδους συνομιλίας, εκτός από τις κοινότητες. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζετε ώστε οι προσωπικές ή οι επαγγελματικές σας συνομιλίες να είναι πάντα προστατευμένες, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί τη συσκευή σας και κάποιος άλλος.
4. Επεξεργαστείτε και σβήστε μηνύματα προς οποιονδήποτε: Το να στείλετε το λάθος μήνυμα στον λάθος άνθρωπο μπορεί να σας προκαλέσει ντροπή, μπορεί όμως να είναι και μια απειλή για την ασφάλειά σας. Γι’ αυτό και η δυνατότητα να μπορείτε να σβήνετε κάτι που στείλατε σε οποιονδήποτε είναι μια βασική δικλείδα ασφάλειας. Απλά κάντε το πριν προλάβει να το δει η άλλη πλευρά.
5. Ρυθμίστε την κατάστασή σας: Το τι κάνετε είναι προσωπικό σας ζήτημα, ακόμη κι αν απλά μιλάμε για το να είστε online και να διαβάζετε τα μηνύματά σας. Μερικές φορές θέλετε να διαβάζετε μόνο τι στέλνουν οι φίλοι και οι συγγενείς σας, χωρίς να απαντάτε. Όταν βρίσκεστε σε διακοπές, μπορεί να θέλετε να τσεκάρετε τι γίνεται στη δουλειά χωρίς να ξέρουν όλοι ότι είστε online. Σε κάθε περίπτωση, το να έχετε τον έλεγχο του ποιο μέρος των ενεργειών σας εμφανίζεται είναι μια βασική λειτουργία ασφαλείας.
6. Γνωρίστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας: Η ημερομηνία γέννησής σας και η φωτογραφία σας είναι δύο από τα πιο βασικά στοιχεία προσωπικής πληροφορίας και μερικές φορές μπορεί να θέλετε να τα βλέπετε μόνοι εσείς και οι φίλοι σας. Είναι ένα θέμα ιδιωτικότητας, αλλά και ασφάλειας, καθώς η ημερομηνία γέννησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει η προστασία πολλών online υπηρεσιών και συστημάτων. Επιλέξτε αν θέλετε αυτά τα δεδομένα να κοινοποιούνται σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί σας.
7. Κρύψτε τον αριθμό σας σε συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από κοινότητες: Οι κοινότητες είναι ένα τρόπος για να βρίσκετε καινούργιους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα για να συνομιλήσετε. Ωστόσο, πολύ συχνά δεν τους γνωρίζετε, οπότε καλό είναι να είστε λίγο προσεκτικοί. Ως προεπιλογή, το Viber κρύβει τον αριθμό σας όταν ξεκινάτε μια καινούργια, προσωπική συνομιλία, από κάποια κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλους, χωρίς να ανησυχείτε ότι δίνετε πάρα πολλή πληροφορία σχετικά με εσάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεχνολογία – NewsIT