Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 14:11
Πολιτική

Η απαξίωση της δασοπροστασίας έφερε την καταστροφή

Οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο την ανεπάρκεια ενός «επιτελικού κράτους» που δεν ακούει τίποτα εδώ και δυο χρόνια», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης σε δήλωσή του, υπό τον τίτλο: «Η απαξίωση της δασοπροστασίας και η κατανόηση της πολιτικής προστασίας ως επικοινωνία, έφεραν την καταστροφή».

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις ερωτήσεις που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την προστασία των δασών και για τα μέτρα πρόληψης, «τις σφοδρές ενστάσεις των φορέων για την αντιπεριβαλλοντική πολιτική», αλλά και την πρόταση των επτά σημείων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «για την προοδευτική αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, ακόμη και την έκθεση Goldammer».

Ο κ. Σκουρλέτης θυμίζει ενδεικτικά την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του περασμένου Απριλίου με θέμα: «Παρεμβάσεις για να σωθούν οι δασικές εκτάσεις Αττικής» μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας «Μήδεια» και την ερώτηση με θέμα: «Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει με ανοχύρωτα δάση και κυβερνητική αδιαφορία» με αναφορές, μεταξύ άλλων, στην αναγκαία στελέχωση των δασαρχείων και στην πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών. «Εάν η κυβέρνηση άκουγε, σήμερα ίσως ήταν διαφορετική η κατάσταση, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην Εύβοια, στα Βίλια, στην Αρκαδία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και όπου αλλού προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές», τονίζει και την καλεί «τουλάχιστον τώρα» να ακούσει τους πληγέντες, «ώστε η Πολιτεία να λάβει όλα τα μέτρα για την ουσιαστική στήριξή τους και τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές». «Οι απαντήσεις των αρμόδιων και συναρμόδιων υπουργείων στις ερωτήσεις μας ήταν ότι όλα βαίνουν καλώς», αναφέρει και υποστηρίζει πως «στην πραγματικότητα, από όλες τις -θεωρητικές- πρόνοιες και τα σχέδια στα οποία αναφέρθηκαν τα υπουργεία και οι υπηρεσίες, τίποτα απολύτως δεν αποδείχθηκε στην πράξη ότι λειτούργησε στοιχειωδώς ολοκληρωμένα, άμεσα, αποτελεσματικά, για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει την τεράστια καταστροφή». «Ωστόσο, είχαμε προειδοποιήσει για όσα ήρθαν και για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν», υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι απέναντι στις νέες συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή απαιτούνται νέες λύσεις: αναδιοργάνωση στους τομείς της δασοπροστασίας, της δασοπυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας, με επαρκείς πόρους, έγκαιρες παρεμβάσεις και μοντέλα προβλέψεων που θα στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα και την εμπειρία. Χρειάζεται, όμως και μια στέρεη, ισχυρή πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι προθέσεις της είναι «ΣΔΙΤ και στα δάση», επικαλούμενος την αναδοχή των καμένων εκτάσεων από ιδιώτες και ιδρύματα, αλλά και τον νόμο Χατζηδάκη με τον οποίο «νομοθέτησε την ουσιαστική ακύρωση των δασικών χαρτών, σχεδιάζοντας τη (μη) προστασία των δασών». Κατόπιν αυτών σημειώνει ότι «απαιτείται και ένα νέο όραμα, μακριά από την εξυπηρέτηση συμφερόντων και από την προοπτική μιας οικονομικής ανάπτυξης που, αν υπάρξει, θα διαρκέσει όσο η φλόγα ενός σπίρτου».

Ο κ. Σκουρλέτης θυμίζει τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για προστασία των περιαστικών δασών στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, το Οικολογικό Πάρκο Νέας Ερυθραίας, το δάσος της Καστρίτσας, το «Φασίδερι», για να σημειώσει ότι «μετά από όσα έγιναν, δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση να μην ακούει όταν μιλάμε για την ανάγκη υλοποίησης σχεδίων προστασίας για τα άλση της Νέας Φιλαδέλφειας και του Βεΐκου, το δάσος Συγγρού και το δάσος στην Πεύκη, τον Υμηττό, την ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου, συνολικά την Πεντέλη και τον Υμηττό». Προσθέτει ότι από τις απαντήσεις των υπουργείων «μάθαμε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει σχεδιασμός, για παράδειγμα οι μελέτες του Δασαρχείου Πεντέλης για τη διαχείριση της δασικής βλάστησης στους δήμους Κηφισιάς και Διονύσου, αυτός αγνοείται». Αναφέρει επίσης ότι πρόσφατα αδειοδοτήθηκαν εκ νέου λατομικές δραστηριότητες «που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το ευαίσθητο οικοσύστημα του Πεντελικού Όρους, ενώ απειλούμαστε με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω και τον πρόσφατων καταστροφών».

«Τα ψέματα τέλειωσαν. Η περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα και οι νέοι κανόνες να τηρηθούν από όλους», υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Thestival

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Πιερρακάκης: Αλλάζουν όλα τα βιβλία στα σχολεία και θα έχουμε πολλαπλό βιβλίο

Newsroom

Επίκαιρη Ερώτηση Μίλτου Ζαμπάρα για τον υπερκορεσμό ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία

Newsroom

Κασσελάκης: Κόψατε στους Έλληνες τις διακοπές και το air condition – Τώρα πάτε να τους κόψετε και τον καφέ;

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com