25.8 C
Θέρμον
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 22:50
Πολιτική

Ζητά να υπάρξει δυνατότητα οριστικής διαγραφής κατεστραμμένου οχήματος με υπεύθυνη δήλωση

Ο Γιώργος Πατούλης ζητά να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης άδειας οδήγησης χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου και την οριστική διαγραφή κατεστραμμένου οχήματος με υπεύθυνη δήλωση δίχως να απαιτείται η προσκόμιση άλλου δικαιολογητικού.

Με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κων. Αχ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ι. Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο, προτείνει να υπάρξει σχετική νομοθετική πρόνοια στο πλαίσιο της πανεθνικής προσπάθειας για την άμεση αποκατάσταση και έμπρακτη υποστήριξη όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στην κατεύθυνσή αυτή, σημειώνει ο Γ. Πατούλης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις απαλλαγμένες από οικονομικές υποχρεώσεις και γραφειοκρατικές διατυπώσεις κρίνονται όχι μόνο αναγκαίες, αλλά και εξαιρετικά επείγουσες είτε λόγω της καταστροφής των κατοικιών τους, είτε λόγω της αδυναμίας ταυτοποίησης των οχημάτων τους που καταστράφηκαν ή αχρηστεύτηκαν από τον πύρινο εφιάλτη.

Ειδικότερα στην επιστολή προτείνεται:

  1. Να προβλεφθεί για την οριστική διαγραφή οχημάτων διαδικασία ανάλογη με αυτή που είχε ακολουθηθεί με το αριθμ. οικ. Α58984/2775/31-07-18 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2018.
  2. Για τη χορήγηση αντιγράφου των κατεστραμμένων ή απωλεσθέντων αδειών οδήγησης λόγω των πυρκαγιών, να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056) «Άδεια οδήγησης, εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων», εξαιρουμένων των αποδεικτικών για την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας οδήγησης, του προβλεπόμενου ποσού για την απώλεια ή κλοπή του εντύπου της άδειας οδήγησης και μόνο με δήλωση απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης, καθώς και τυχόν λοιπών προβλεπόμενων τελών (όπως ενδεικτικά ρυθμίζεται με το αριθμ. Δ30/Α3/96821/12-11-20 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών),
  3. Παράταση των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου που έχουν ή πρόκειται να λήξουν τις προσεχείς ημέρες ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές
  4. Παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης, Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), αδειών άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών και Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης των πληγέντων
  5. Ιατρικά πιστοποιητικά, που έχουν τυχόν εκδοθεί από τους πληγέντες, να γίνονται αποδεκτά από την αρμόδια υπηρεσία και εντός τεσσάρων (4) μηνών μετά το πέρας της οριζόμενης στο ΠΔ 51/2012 (Α’ 101) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2006/126/ΕΚ…», καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής (6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης).
    Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη οι σχετικές αποφάσεις και ρυθμίσεις που θα γίνουν να έχουν ισχύ ικανού χρονικού διαστήματος που δεν πρέπει να είναι μικρότερο του εξαμήνου ή μέχρι 01-03-2022.

Παράταση για υποψήφιους οδηγούς

Ταυτόχρονα, με εντολή του περιφερειάρχη παρατείνεται η δυνατότητα σε όσους υποψηφίους οδηγούς δεν προσέλθουν, λόγω πυρκαγιών και υψηλών θερμοκρασιών, για πρακτική εξέταση να την επαναπρογραμματίσουν σε νέα ημερομηνία, δίχως να επιβάλλονται οι οριζόμενες, εκ του νόμου, διοικητικές κυρώσεις.

Ειδικότερα, με νέα απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών, Β. Γιαννακόπουλου, ορίζεται η 12η Αυγούστου 2021 ως η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία η μη προσέλευση των υποψήφιων για πρακτική εξέταση θα θεωρείται δικαιολογημένη.

Πολιτική – Η Βραδυνή

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Eπίσκεψη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κώστα Καραγκούνη στην Ε.Μ.Υ.

Newsroom

Μίλτος Ζαμπάρας: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων πολιτών

Newsroom

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com