27.4 C
Θέρμον
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 21:37
Πολιτική

Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

«Τις διαχρονικές ευθύνες της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τα ΝΑΤΟϊκά προσχήματα για τη δήθεν “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” για να διεξάγουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους», καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν. Στην ερώτησή τους προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Κομισιόν, Ζ. Μπορέλ, οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημειώνουν:

«20 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στο Αφγανιστάν καταρρέουν όλα τα προσχήματά της. Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά ότι η λεγόμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αποτελεί το δούρειο ίππο που αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται ως πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ κ.α. Κριτήριο αυτών των επεμβάσεων αποτελούν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις και η εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών τους ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως Κίνα και Ρωσία. Το Αφγανιστάν άλλωστε είναι μια χώρα πλούσια σε εξορυκτικές δυνατότητες που βρίσκεται στην καρδιά τέτοιων διασταυρούμενων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι σημερινές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου δύο δεκαετίες μετά, η χώρα παραδίδεται στους σκοταδιστές Ταλιμπάν, στους ίδιους δηλαδή που η καταπολέμησή τους αποτέλεσε την πρόφαση της ιμπεριαλιστικής εισβολής της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αυτούς που “ξεπήδησαν” από τους Μουτζαχεντίν που οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ χαιρέτησαν ως απελευθερωτές, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν, σε βάρος της Λαϊκής Επανάστασης στο Αφγανιστάν που είχε ήδη προλάβει να κατοχυρώσει πρωτοφανή για την εποχή και τις συνθήκες της χώρας δικαιώματα στο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Την ίδια ώρα ο αφγανικός λαός μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, μια κατεστραμμένη χώρα με ζωή σε άθλιες συνθήκες, φτώχεια και εξαθλίωση. Η ΕΕ φέρει μεγάλες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της ΕΕ, είχε αδιάλειπτη 20χρονη συμμετοχή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στις αποστολές δυνάμεων κατοχής με στρατιωτικά και άλλα μέσα.

Στο πλαίσιο της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ ήδη προμηνύεται η άγρια καταστολή, η παραμονή των προσφύγων σε απάνθρωπες υπερδομές κι οι μαζικές απελάσεις των ξεριζωμένων,

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Αντιπρόεδρος/Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ:

  • από τη στιγμή που η ΕΕ με δηλώσεις της επιδιώκει να θέσει στις αποκρουστικές δυνάμεις των Ταλιμπάν όρους περί “σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” προκειμένου να μη διακοπεί η συνεργασία και χρηματοδότηση προς το Αφγανιστάν, τους θεωρεί ως εν δυνάμει εταίρους της;
  • πώς τοποθετείται σχετικά με τις ευθύνες της ΕΕ για τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως διαμορφώθηκαν μετά από την εικοσαετή συμμετοχή κι εμπλοκή της στο στρατό κατοχής μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;
  • πώς τοποθετείται για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, και του νέου κύματος που αναμένεται από το Αφγανιστάν, για άμεσες διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού, χωρίς απελάσεις, χωρίς εγκλωβισμό στις υπερδομές – φυλακές, για τις οποίες μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 175 εκ ευρώ ;»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Thestival

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Πιερρακάκης: Αλλάζουν όλα τα βιβλία στα σχολεία και θα έχουμε πολλαπλό βιβλίο

Newsroom

Επίκαιρη Ερώτηση Μίλτου Ζαμπάρα για τον υπερκορεσμό ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία

Newsroom

Κασσελάκης: Κόψατε στους Έλληνες τις διακοπές και το air condition – Τώρα πάτε να τους κόψετε και τον καφέ;

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com