Από το Γραφείο Τύπου του Συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ σε δράση» του κ. Σπύρου Κωνσταντάρα, εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
Αναφέρει:
«Τι απέγιναν οι υποσχέσεις αναφορικά με τις Διοικητικές Υπηρεσίες και τη σχέση Δήμου – Δημότη;» αναρωτιέται σε σχετικό βίντεο που προβάλλει σε ανάρτησή του ο κ. Σκούρας.
«Περσινά ξινά σταφύλια», του απαντάμε, γιατί τα γεγονότα τον έχουν προσπεράσει.
Κι αναρωτιέται πού είναι η Τεχνική Υπηρεσία. Προφανώς δεν γνωρίζει – πώς να το γνωρίζει, άλλωστε, αφού ο ίδιος δεν παρακολουθούσε κι εκείνοι που τον συμβουλεύουν μάλλον δεν το κατάλαβαν – ότι συστήσαμε αυτόνομο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος με την πρόσληψη και δεύτερου μηχανικού και ενισχύσαμε τη λειτουργία του με δύο πολιτικούς μηχανικούς, ειδικούς συνεργάτες δημάρχου, κι έτσι για πρώτη φορά ο Δήμος Θέρμου μπορεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα στους κρίσιμους τομείς των τεχνικών υπηρεσιών και του περιβάλλοντος, (4 μηχανικοί από 1 που βρήκαμε), κι επιπλέον ότι καταστήσαμε τον Δήμο Θέρμου μέλος των Δικτύων Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», «ΔΕΠΑΝ» και «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ» για υποστήριξή του στους τομείς των μελετών – έργων και των αναπτυξιακών δράσεων, με συνέπεια να έχει βελτιωθεί αισθητά η παραγωγή έργου σ’ αυτούς τους τομείς. Τα 57,3 εκατομμύρια ευρώ, εξάλλου, που εξασφαλίσαμε για έργα αυτή την περίοδο θα αρκούσαν ως απάντηση.
Μας προσάπτει κατηγορία για ανάθεση νομικών ζητημάτων σε δικηγόρους που δεν είναι Θέρμιοι. Του εξηγούμε πως υπάρχει ένας κανόνας για την κάθε είδους ανάθεση, βάσει του οποίου επιβάλλεται καθετί που ανατίθεται να γίνεται ανάλογα με την ειδικότητα και την φύση κάθε υποθέσεως . Όλες οι υποθέσεις εκτός κάποιων εξειδικευμένων διοικητικών ανατίθεται σε δικηγόρους που έλκουν καταγωγή από την περιοχή μας .
Μας κατηγορεί για ανυπαρξία προσπαθειών για προσάρτηση γειτονικών Κοινοτήτων. Τον ενημερώνουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν το κράτος ανοίξει το ζήτημα της ανακατάταξης των γεωγραφικών ορίων των Δήμων κι ως τότε αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να ενδυναμώνεται ο Δήμος μας, έτσι ώστε να είναι ελκυστικός και για άλλους όταν θα έρθει η ώρα. Κι αυτό ήδη το κάνουμε και πολύ καλά μάλιστα. Και απόδειξη είναι η πανταχόθεν εκφρασμένη άποψη γειτονικών Κοινοτήτων για προσάρτηση στον Δήμο Θέρμου.
Μας μέμφεται για μη δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών οργάνων και έλλειψη συμμετοχικότητας στη λήψη των αποφάσεων. Τον ενημερώνουμε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις στις πλείστες των περιπτώσεων σε όλα τα όργανα του Δήμου το αντίθετο μαρτυρούν.
Μας λέει για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας. Του λέμε ότι δημιουργήσαμε μια δυναμική ιστοσελίδα με επιπρόσθετη λειτουργία και για προβολή της περιοχής και ότι εξασφαλίσαμε πίστωση 230.000,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για Ανάπτυξη Εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των αντικειμένων (ΙΟΤ) του Δήμου μας κι άλλες 42.135,20 € από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για βελτίωση εξοπλισμού και ανακαίνιση του ΚΕΠ Θέρμου. Και δεν σκοπεύουμε να μείνουμε εκεί.
Μας λέει για Επιχειρησιακό Σχέδιο. Του λέμε πως το κάναμε όταν και όπως έπρεπε και με τον τρόπο που έπρεπε και όχι για να περνάει η ώρα ή για να ΄χουμε κάτι να λέμε.
Μιλάει για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Τον ενημερώνουμε πως ενισχύσαμε με προσωπικό τις υπηρεσίες του Δήμου με εκμετάλλευση κάθε σχετικής δυνατότητας (μετατάξεις – αποσπάσεις, Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, πρόγραμμα 55-67 του ΟΑΕΔ, Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα), και το αποτέλεσμα αυτού είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας σε βαθμό τέτοιον που οι πολίτες ξέρουν να εκτιμούν.
Άραγε, τα γνωρίζει αυτά ο κ. Σκούρας; Αλλά πώς να τα γνωρίζει όταν ο ίδιος όψιμα πασχίζει να πληροφορηθεί ό,τι προλάβει! Και ζητά να τα μάθει από ανθρώπους που ισχυρίζονται πως τα ξέρουν, αλλά αγνοούν βασικές πτυχές τους ή – αδιάφορο το γιατί – τα παρουσιάζουν, διαφορετικά από ό,τι είναι.
Αλλά η πραγματικότητα είναι εδώ και διαψεύδει όσα αλλιώς μεταφέρονται.
Και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.





