Μια ξεχωριστή εβδομάδα αφιερωμένη στον Εύηνο ποταμό και στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Θέρμου. Πλήθος μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδύαζαν τη φυσική ομορφιά με τη μυθολογία και την ιστορία του τόπου.
Τρίτη 1 Απριλίου:
Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, με 30 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς, συμμετείχε στο πρόγραμμα “Εύηνος ποταμός: Η ροή του ποταμού στη ροή του χρόνου”, που πραγματοποιήθηκε στη μαγευτική τοποθεσία Βαλτσόρεμα. Οι μαθητές ήρθαν σε άμεση επαφή με το φυσικό τοπίο και έμαθαν για τον σημαντικό ρόλο του ποταμού τόσο στο οικοσύστημα όσο και στη μυθολογία της περιοχής.
Πέμπτη 5 Απριλίου:
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Αγρινίου, με 85 μαθητές και 9 εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκε το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμου και συμμετείχε στο πρόγραμμα “Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου: Ερευνώ και Ανακαλύπτω / Μικρός Αρχαιολόγος”. Η εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου και στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, προσφέροντας στους μικρούς μαθητές μια μοναδική εμπειρία μέσα από την εξερεύνηση της ιστορίας και της αρχαιολογικής έρευνας.
Παρασκευή 4 Απριλίου:
Το Γυμνάσιο Νεάπολης Αγρινίου, με 40 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς, συμμετείχε στο ίδιο πρόγραμμα με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου: “Εύηνος ποταμός: Η ροή του ποταμού στη ροή του χρόνου”, πάλι στη θέση Βαλτσόρεμα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική σημασία του ποταμού μέσα από δράσεις πεδίου.
Ο Εύηνος ποταμός, εκτός από τη φυσική του αξία, φέρει και έντονο μυθολογικό φορτίο. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τον Εύηνο, βασιλιά της Αιτωλίας, ο οποίος, κυνηγώντας τον Ίδα που είχε αρπάξει την κόρη του Μάρπησσα, πνίγηκε στα νερά του. Έτσι, το ποτάμι αυτό έγινε σύμβολο όχι μόνο φυσικού πλούτου αλλά και δραματικής ιστορίας και παράδοσης.
Η εβδομάδα αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για εκπαιδευτική απόδραση, σύνδεση με τη φύση και ανακάλυψη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.