28 C
Θέρμον
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, 2:03
Κόσμος

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Η Βαρκελώνη απαγορεύει τα Airbnb λόγω στεγαστικής κρίσης

Σχέδιο απαγόρευσης όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb ) για τους τουρίστες από το 2029 εκπονεί ο δήμαρχος της Βαρκελώνης , σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη του κόστους ενοικίασης κατοικιών για τους ντόπιους που ζουν στον δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πόλη της Μεσογείου θα σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες και δεν θα ανανεώσει τις ήδη υπάρχουσες. Ως εκ τούτου το 2029 οι κατοικίες δεν θα διαθέτουν άδεια βραχυπρόθεσμης ενοικίασης προς τουρίστες, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 σπίτια είναι καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα προς τουρίστες.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών, και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο, της μεγαλύτερης προσφοράς ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην χρειάζεται να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της στέγασης” δήλωσε ο Collboni. «Τα μέτρα δεν θα φέρουν αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη. Τέτοιου είδους προβλήματα χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν. Αλλά αυτά τα μέτρα αποτελούν σημείο καμπής.»

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε ο Collboni. Αυτό σήμαινε ότι «από το 2029» -αν δεν υπάρξουν ανατροπές- «τα τουριστικά διαμερίσματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα θα εξαφανιστούν από την πόλη της Βαρκελώνης».Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, έφερε ορισμένους κατοίκους στο σημείο να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διαμέρισμα, αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς κατοικίας αυξήθηκε κατά 38%, δήλωσε ο Collboni. Η πρόσβαση στη στέγαση είχε γίνει μοχλός ανισότητας, ιδίως για τους νέους, πρόσθεσε.

Πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, έχουν ήδη λάβει κι άλλα μέτρα με στόχο να βάλουν φρένο στην εξάπλωση των διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν την αύξηση του τουρισμού από τη μια, με τις ανησυχίες, από την άλλη, για έλλειψη προσιτής στέγασης για τους κατοίκους της πόλης.

Η Βαρκελώνη, η οποία στο παρελθόν έλαβε αυστηρά μέτρα εναντίον των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που δεν είχαν άδεια, είδε τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται.

Τέλος, σημειώνεται πως την πόλη επισκέφτηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης.

Οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% τους τελευταίους 12 μήνες και είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με το Idealista, τον μεγαλύτερο ιστότοπο ακινήτων της χώρας.

Οι εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού

Όπως σχολιάζει ο Guardian, οι εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -αυξημένα έσοδα και λογιστική μεγέθυνση του ΑΕΠ- όμως οι κάτοικοι βρίσκονται αποκλεισμένοι από όλο και μεγαλύτερες περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: η ραγδαία αλλαγή των γειτονιών προς το τουριστικότερο (το περιβόητο gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών ακινήτων στο εύκολο κέρδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι πλέον το κυρίαρχο θέμα στη δημόσια συζήτηση των περισσότερων κρατών, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου. Την τελευταία δεκαετία οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, η Λισαβόνα και το Βερολίνο.

Η σοσιαλίστρια υπουργός στέγασης της Ισπανίας, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Βαρκελώνης. «Πρόκειται για την καταβολή όλων των απαραίτητων προσπαθειών για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση», ανέφερε.

 

Πηγή: flash.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Γερμανία-Άγριο φονικό: Άνδρας σκότωσε τρία μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Newsroom

Ιταλία: Αίτνα και Στρόμπολι εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα

Newsroom

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ με σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com