Με αφορμή την τραγική εξέλιξη που είχε το περιστατικό με την πτώση 46χρονου μοτοσικλετιστή σε γκρεμό στην Ευρυτανία, ο πυρονόμος της 7ης ΕΜΑΚ, Νίκος Ανάγνος, έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σωτήριο ρόλο του τριψήφιου αριθμού 112.

Όπως έγραψε, πιθανόν το συμβάν να είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξή του, παρ’ όλα αυτά το 112 «είναι ένας αριθμός που θα μας σώσει την ζωή καλώντας τον. Βάλτε τον στην ζωή σας. Είναι αμέτρητες οι διασώσεις που έχουμε κάνει με αίσιο τέλος χάρη σ’ αυτό τον αριθμό».

Ο κ. Ανάγνος, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές επιχειρήσεις διάσωσης της 7ης ΕΜΑΚ, σημειώνει ότι μία κλήση στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 από τον 46χρονο θα μπορούσε να δώσει το ακριβές στίγμα του κινητού του και οι διασώστες δεν θα είχαν χάσει εξίμισι ώρες ψάχνοντας στο πουθενά.

«Καλώντας το 112 αυτομάτως θα είχαμε το ακριβές στίγμα του και θα πηγαίναμε στα πρώτα λεπτά ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν. Αντ αυτού, χάσαμε περίπου 6,5 σημαντικές ωρες, ψάχνοντας στο πουθενά, σε ένα τοπίο που με δυο λέξεις θα το χαρακτήριζα απεραντοσύνη και χάος».

Δεν είναι μόνο τα ενοχλητικά για κάποιους μηνύματα για εκκένωση, η προφύλαξη από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, είναι μια κλήση που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για κάποιον που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, κατέληξε στο μήνυμά του.

Ολόκληρη η ανάρτηση

Με αφορμή ένα συμβάν χθές το βράδυ στην Ευρυτανία με έναν νέο άνθρωπο, θέλω να πω 2-3 πράγματα, που κάποιοι τα αγνοούν, κάποιοι τα αμελούν και κάποιοι απλά αδιαφορούν.

Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, κινούμενος από Αγρίνιο προς Καρπενήσι, για κάποιο λόγο έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και βρέθηκε σε γκρεμό 40-50 μέτρων περίπου.

Όντας ζωντανός και παρά την σφοδρότητα της πτώσης, κατάφερε και ενημέρωσε την σύζυγό του τηλεφωνικά οτι είχε ατύχημα. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να δώσει ακριβή στοιχεία για την τοποθεσία της πτώσης και το μόνο στοιχείο που έδωσε ήταν οτι είχε περάσει το «τάδε» σημείο και οτι βρίσκεται τραυματισμένος σε βράχια.

Φτάνοντας οι δυνάμεις μας στην περιοχή, χτενιζαμε μέχρι το ξημέρωμα μια περιοχή μήκους περίπου 20χλμ χωρίς αποτέλεσμα.

Με το φώς της ημέρας τελικά βρέθηκε, δυστυχώς νεκρός και κάναμε την επιχείρηση της ανάσυρσης του.

Μετά την αναφορά μου λοιπόν στο συμβάν, φτάνω στο θέμα που θέλω να δώσετε ΠΡΟΣΟΧΗ.

Εάν αυτός ο άνθρωπος, αντί για το τηλεφώνημα στην σύζυγό του (κάτι το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό και λογικό), είχε κάνει μια κλήση στο 112, πιθανόν να είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη και άλλο αποτέλεσμα.

Και λέω πιθανόν, γιατί υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη ενός συμβάντος.

Καλώντας το 112 αυτομάτως θα είχαμε το ακριβές στίγμα του και θα πηγαίναμε στα πρώτα λεπτά ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν. Αντ αυτού, χάσαμε περίπου 6,5 σημαντικές ωρες, ψάχνοντας στο πουθενά, σε ένα τοπίο που με δυο λέξεις θα το χαρακτήριζα απεραντοσύνη και χάος!

Κι εδώ ξαναερχομαι να τονίσω την σπουδαιότητα αυτού του τριψηφιου (σωτήριου) αριθμού 112.

Πρέπει κάποια στιγμή να το εμπεδώσουμε φίλοι μου. Πρέπει να το βάλουμε στην ζωή μας. Δεν είναι μόνο τα μηνύματα (ενοχλητικά για κάποιους) για εκκένωση, η προφύλαξη από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Είναι ένας αριθμός που θα μας σώσει την ζωή καλώντας τον. Βάλτε τον στην ζωή σας. Είναι αμέτρητες οι διασώσεις που έχουμε κάνει με αίσιο τέλος χάρη σ’αυτό τον αριθμό.

ΥΓ. Για τους φίλους ορειβάτες, και λάτρεις των extreme sports είναι σημαντικό να είναι στο μυαλό τους ανα πάσα στιγμή γιατί ίσως να είναι και η σωτηρία τους σε μια δύσκολη στιγμή.

 

 

Πηγή: tanea.gr