Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες στο σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS) θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις με το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών να προβλέπει ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2024.
Η ενίσχυση και η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών αποτελεί ένα από τα όπλα που ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και τον περιορισμό της φοροκλοπής και της απάτης που τονώσουν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσουν ταμειακά περιθώρια για πρόσθετες παροχές και ελαφρύνσεις.
Ήδη η υποχρεωτική αποδοχή του συστήματος των άμεσων πληρωμών από 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες έχει διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην αγορά με τους καταναλωτές να έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές έως 500 ευρώ χωρίς προμήθεια σε εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, ψιλικατζίδικα ακόμα και περίπτερα με το κινητό τους τηλέφωνο και σε χρόνο εξπρές πληκτρολογώντας απλά τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία. Επίσης με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS μπορούν να εξοφλούν οφειλές στην εφορία και να μεταφέρουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop του, επιλέγει IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code
Εφόσον επιλέξει ην πληρωμή με QR Code:
– Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app του.
– Επιλέγει τον λογαριασμό που επιθυμεί να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.
– Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενημερώνεται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.
Εκτός της μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να ολοκληρώσει πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και συναλλαγές στο Δημόσιο ή με επιχειρήσεις.
Με την υπηρεσία δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζας καθώς και πληρωμής των οφειλών στο δημόσιο (πχ ΑΑΔΕ) με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e- Banking ή του mobile banking.
Από την πλευρά τους επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εισπράττουν άμεσα τα χρήματα από πελάτες τους και ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Το IRIS που λειτουργεί στη χώρα μας από το 2017 αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και από 525.000 χρήστες στις αρχές του 2020 ο αριθμός τους ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε ραγδαία αύξηση 268% σε σχέση με το 2022 ενώ σε σχέση με το 2020 υπάρχει εκρηκτική άνοδος 2.520%. Οι χρήστες του IRIS το 50% είναι άντρες και το 50% γυναίκες ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.
Στην Ευρώπη το σύστημα κυριαρχεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με μερίδιο 93,5% στο σύνολο των πληρωμών χωρίς μετρητά. Πάνω από τις μισές συναλλαγές με κάρτες δηλαδή τα 19 από τα 36 δισ. πληρωμές στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 γίνονται πλέον ανέπαφα, ενώ αυξάνονται και οι πληρωμές με «έξυπνα» κινητό ή ρολόι (smartwatch). Οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ ενώ οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δις. ευρώ.
Πηγή: vradini.gr