34.1 C
Θέρμον
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 21:34
Ελλάδα

Πανελλαδικές 2024: “Πρεμιέρα” σήμερα για τα ΕΠΑΛ

«Πρεμιέρα» κάνουν σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου οι Πανελλάδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά. Αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου ξεκινούν οι αντίστοιχες εξετάσεις για τα ΓΕΛ. Οι πανελλαδικές των γενικών μαθημάτων ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, και ακολουθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων μεταξύ 18 και 28 Ιουνίου.

Φέτος, περίπου 90.000 υποψήφιοι συνολικά διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στους 68.851, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Εκτός των ανωτέρω, αναμένεται να προστεθούν θέσεις και στα ένστολα τμήματα, δηλαδή το Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Καθοριστικό ρόλο για την εισαγωγή των υποψηφίων, αναμένεται να παίξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). σε σύνολο 450 Τμημάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παραμένει σταθερή στα 411 από αυτά, αυξήθηκε στα 18 και μειώθηκε στα 21.

Τα αποτελέσματα των γραπτών και των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και τέλη Ιουλίου για τα ΓΕΛ.

Τεχνικά ζητήματα και κανονισμοί

Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες. Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού έχει ορισθεί η 08.30 π.μ., με τους υποψηφίους να πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Για τα ειδικά μαθήματα η ώρα προσέλευσης και εξέτασης διαφοροποιείται. Συγκεκριμένα, η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά). Στα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30, μέχρι τις 11.30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12.00 και μέχρι τις 11.00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11.30.

Την ημέρα της εξέτασης οι υποψήφιοι:

α) θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:

 1. Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
 2. Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)
 3. Στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων), γόμα και ξύστρα
 4. Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
 5. Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό
 6. Ένα ρολόι χειρός (όχι smartwatch), για την ορθή διαχείριση του χρόνου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

β) απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:

 1. Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις
 2. διορθωτικό (blanco)
 3. κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές.

Οι αλλαγές στις φετινές εξετάσεις

Ορισμένες αλλαγές στις Πανελλαδικές 2024 έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

 • Συγκεκριμένα, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το τμήμα «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε τμήμα «Φιλοσοφίας». Επίσης, στο «2. Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών», το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης», μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης».
 • Εξάλλου από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, προστίθεται το νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Τα μηχανογραφικά δελτία

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων την Παρασκευή 28 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους. Εφόσον γίνει η ανακοίνωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειο φοίτησής τους, ώστε να λάβουν τον ειδικό κωδικό password για να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλήνιες 2024 και παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα καταθέσουν μηχανογραφικό μετά την ολοκλήρωσή τους, οπότε θα αποκτήσουν και password.

 

Πηγή: ant1news.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Πάρνηθα: Πέντε συλλήψεις για την επίθεση που δέχθηκαν εθελοντές

Newsroom

Τα μποφόρ θα πέσουν την ερχόμενη εβδομάδα αλλά η ζέστη θα συνεχιστεί με 40άρια – Η πρόβλεψη Θοδωρή Κολυδά

Newsroom

Σπείρα διαρρηκτών άδειαζε σπίτια και επιχειρήσεις – Χιλιάδες ευρώ η λεία τους

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com