28 C
Θέρμον
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024, 1:57
Ελλάδα

Η Εκκλησία περνά στην ψηφιακή εποχή: Με ένα κλικ στο gov.gr όλες οι διαδικασίες για γάμους, βαφτίσεις και διαζύγια

Ψηφιακά μέσω του gov.gr θα γίνονται μέχρι το τέλος του χρόνου όλες οι διαδικασίες πουν αφορούν γάμους, βαφτίσεις και διαζύγια, με την Εκκλησία μάλιστα να περνά κι αυτή στον ψηφιακό κόσμο.

Την ψηφιοποίηση της έκδοσης άδειας γάμου, βάπτισης και λύσης διαζυγίου επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω των εργαλείων που προσφέρει το gov.gr, αλλά και με τις …ευλογίες της Εκκλησίας.

Οι πολίτες μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν την δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με την Εκκλησία της Ελλάδος και να ολοκληρώνουν χωρίς γραφειοκρατία όλες τις σχετικές διαδικασίες για την τέλεση ενός μυστηρίου από τον υπολογιστή τους μέσω του gov.gr.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «μια πολύ φιλόδοξη και αναγκαία προσπάθεια για περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών ξεκινά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εκκλησία της Ελλάδας. Οι διαδικασίες όπως εκείνες που αφορούν σε θρησκευτικούς γάμους και βαπτίσεις, διαδικασίες που σήμερα γίνονται μόνο με επίσκεψη σε κάποιο Ιερό Ναό, έως το τέλος του χρόνου θα γίνονται ψηφιακά. Προφανώς με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί κάποιος να πιστοποιεί και την τέλεση των παραπάνω. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακολουθώντας το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεργαζόμενοι καθημερινά με όλη την κοινωνία, φέρνουμε λύσεις, για μια πιο ψηφιακή, αποτελεσματική Ελλάδα για όλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μια εφαρμογή, την οποία θα διαχειρίζονται οι Μητροπόλεις, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποδοχή και διεκπεραίωση των απαιτούμενων αιτήσεων για το μυστήριο του γάμου και βάπτισης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μελετά μετά την τέλεση του μυστηρίου όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια των δήμων να εκτελούνται αυτόματα και οι ενδιαφερόμενοι να ειδοποιούνται είτε μέσω SMS στο κινητό τους ή με μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση σχετικά με το πιστοποιητικό που έχουν ζητήσει.

Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία αναμένεται να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους είναι η έκδοση άδειας γάμου και βάπτισης, η αίτηση τέλεσης γάμου, η καταχώριση τελεσθέντος γάμου και βάπτισης, η δήλωση στο ληξιαρχείο και για τα δυο μυστήρια, ενώ ψηφιακά θα γίνεται και η ενημέρωση μερίδας στο δημοτολόγιο για γάμο και βάπτιση, αντίστοιχα. Σε αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα προστεθεί και η έκδοση πιστοποιητικού τέλεσης θρησκευτικού γάμου και βάπτισης, ενώ ψηφιακά και με ένα κλικ προβλέπεται να γίνεται και η έκδοση πιστοποιητικού λύσης γάμου (αντικατάσταση του σημερινού διαζευκτηρίου).

Την ικανοποίησή τους για αυτήν την εξέλιξη εκφράζουν στελέχη της Ιεράς Συνόδου. Η ψηφιοποίηση των ιερών κειμηλίων η υποστήριξη των προγραμμάτων εικονικών περιηγήσεων θρησκευτικών ιστορικών τόπων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με το κοινό είναι προτεραιότητα για την εκκλησία και αποτελεί ένα πεδίο αρίστης συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προσθέτουν δε ότι η εκκλησία ήδη πιλοτικά κυρίως η αρχιεπισκοπή Αθηνών και κάποιες άλλες μητροπόλεις έχουν ψηφιοποιήσει ιστορικά κειμήλια και τον πολιτιστικό θησαυρό (κάνουν εικονικές περιηγήσεις σε ναούς και σημαντικά μοναστήρια). Η εκκλησία παρέχει στο κοινό σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία.

 

Πηγή: newsit.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Airbnb: Κινέζος φέσωσε με 3.500 ευρώ τον Έλληνα ιδιοκτήτη κάνοντας τηλεφωνήματα!

Newsroom

Τι λέει ο ακτινολόγος που έσωσε το 2χρονο παιδάκι στο «Γεννηματάς»: «Κινδύνευε να πεθάνει – Το πολύ 3 τέτοια περιστατικά στον κόσμο»

Newsroom

Στη φυλακή ο 38χρονος προπονητής Τάε Κβον Ντο που κατηγορείται ότι βίαζε 15χρονες αθλήτριές του στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com