25.2 C
Θέρμον
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024, 2:43
Ελλάδα

Εκκαθαριστικό με «τεκμαρτό» φόρο για 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάνω από 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν υποβάλλει δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση τα τεκμήρια και όχι με το εισόδημα που εμφάνισαν στην εφορία, καθώς ήταν χαμηλότερο απο εκείνο που προκύπτει από το νέο πλαίσιο φορολόγησης.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούνται, με τα τεκμήρια με το λογαριασμό να είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πάρα τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Επισημαίνεται με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείο Οικονομικών, από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000, δηλαδή 6 στους 10 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας, ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα έχουν ούτε επιβάρυνση ούτε ελάφρυνση

Πάντως μέχρι στιγμής μόλις το 0,6% των ελευθέρων επαγγελματιών και σε απόλυτο αριθμό 255 προχώρησαν σε αμφισβήτηση των τεκμηρίων υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είτε επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόφους είτε  ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Βέβαια είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις όσον αφορά στον αριθμό των αμφισβητιών δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί 1,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. αλλά όλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα είναι μικρό.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις.

«Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που ‘’πιάνει’’ το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών  και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις», σημείωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο καθεστώς φορολογίας και ζητήσουν έλεγχο θα πρέπει να αποκαλύψουν στην εφορία όλες τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο ακόμη και μετρητά.

Πάντως στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι οι μισοί επαγγελματίες εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εκτιμώντας ότι τα φετινά δηλωθέντα εισοδήματα θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά  ταμεία τα έσοδα επιπλέον έσοδα 606 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν 100 εκ. ευρώ από την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων σε ελεύθερους επαγγελματίες λόγω αναπροσαρμογής του φορολογητέου εισοδήματος τους.

 

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο ανήλικος που είχε μαχαιρώσει 29χρονο και είχε αυτοτραυματιστεί

Newsroom

Απόστολος Λύτρας: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές – «Είσαι βρωμιάρης, μας τρως τα φαγητά και δεν καθαρίζεις»

Newsroom

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com