19.1 C
Θέρμον
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 11:13
Εκκλησιαστικά νέα

Η Δ’ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Παπαδάτες Μακρυνείας ιερούργησε την Κυριακή Δ’ Νηστειών, 14 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του, αναφερόμενος στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε, τόνισε ότι «η πνευματική άσκηση των ημερών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απαιτεί συστηματικότητα, επιμονή, συνέπεια και προσοχή. Κυρίως όμως απαιτεί δίψα για Χριστό και βαθύ πόθο να Τον ακολουθήσουμε γεμάτοι ευγνωμοσύνη στα Πάθη, την Ταφή και την Ανάστασή Του. Καθόλου τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός πως, σήμερα, η Εκκλησία μας μνημονεύει και τιμά  έναν άγιο, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην αγάπη του Χριστού και, συγχρόνως, δίδαξε ως βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής, τον τρόπο,  με τον οποίον εκδιώκονται τα πάθη και αποκτώνται οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη και στο βιβλίο «Κλίμακα» τονίζοντας, ότι «Δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα της Κλίμακος: Το πρώτο, πώς  πρέπει διαρκώς να βρισκόμαστε σε επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό. Να εντοπίζουμε τα πάθη που παγιδεύουν την ψυχή μας. Να αναγνωρίσουμε τα εμπόδια που μας χωρίζουν από τον Θεό και τους αδελφούς μας. Να επιμένουμε στην πνευματική ζωή και να μην πτοούμεθα από τις δυσκολίες και τις πτώσεις μας.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο δίδαγμα, γεμάτο παρηγοριά και ελπίδα. Πρόκειται για την απόλυτη βεβαιότητα πως, στον αγώνα αυτό, έχουμε διαρκή συμπαραστάτη τον ίδιο τον Θεό. Πρόκειται για την εμπειρία της Θείας Χάριτος, η οποία εξορίζει από την ψυχή κάθε λύπη και μετατρέπει την καρδιά σε κατοικητήριο του ίδιου του Χριστού. Πρόκειται για την ανέκφραστη χαρά που προσφέρει στον άνθρωπο η σταδιακή ομοίωση με τον Δημιουργό του».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του υπογράμμισε, ότι «ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προετοιμασία της ψυχής του, ώστε να αξιωθεί να συναντήσει τον ταπεινό και πράο Χριστό, και περιέγραψε με ακρίβεια τους τρόπους και τις μεθόδους με τα οποία οδηγούμεθα προς τη θέωση. Ως κορωνίδα όλων αυτών που οδηγούν στην αγία ταπεινοφροσύνη αναφέρει την μετάνοια. Σύμφωνα με τον λόγο του, η μετάνοια δεν αποτελεί απλή αναφορά σε περιστασιακές αμαρτίες αλλά επιστροφή στον Θεό και ανανέωση του βαπτίσματός μας. Είναι, όπως αναφέρει, η προσπάθειά μας να ανανεώσουμε το συμβόλαιο με Εκείνον, η υπόσχεση να αλλάξουμε ζωή, η μεγάλη μας ευκαιρία να αποκτήσουμε ταπείνωση που σημαίνει ειρήνη με τον Δημιουργό, τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και όλη την κτίση. Η μετάνοια αποτελεί γέννηση της ελπίδας και  απόρριψη της απελπισίας,  απομάκρυνση του πόνου και της θλίψης, κάθαρση της συνείδησης, εμπειρία ζωής που να αξίζει κανείς να τη ζει, ζωής απαλλαγμένης από όλες τις αμαρτίες που διαπράξαμε στο παρελθόν».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «Η επιμονή στον πνευματικό αγώνα, που τόσο ένθερμα διδάσκει ο άγιος Ιωάννης, πρέπει διαρκώς να τροφοδοτείται από την πεποίθηση πως η χαρά της συνάντησης με τον αναστημένο Χριστό δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία από τις χαρές που υπόσχεται ο κόσμος τούτος. Στο τέλος του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας περιμένει η ανοιχτή αγκαλιά του Θεού, ο Οποίος  προσφέρει τον ίδιο τον εαυτό Του, προκειμένου να μοιραστούμε μαζί Του τον θρίαμβο της νίκης επί του θανάτου. Ο πράος και ταπεινός τη καρδία Χριστός, ας μας καθοδήγει, ας μας ενισχύει και ας μας ζωογονεί στην πορεία της μετανοίας μας, διότι Αυτός και μόνον Αυτός  είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή».

 

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, με τη συμμετοχή των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφέρειας και πλήθους πιστών και συνέχισε την ανάπτυξη του θέματος «Προσευχή: δωρεά του Θεού και προνόμιο του ανθρώπου», το οποίο αποτελεί το κεντρικό θέμα των Εσπερινών Ομιλιών των Κατανυκτικών Εσπερινών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού τελέσθηκε επίσης:

Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και θέμα: «Το ήθος του Χριστού και η ανατροπή της ηθικής».

Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Κατερίνα, Κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και θέμα: «Μυστικά, Καρδιακά, Ορθόδοξα και Παραδοσιακά».

Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σιλουανό Ψιλλιά, Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας και θέμα: «Η θεοβάδιστος Κλίμαξ».

Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ Ζωγράφο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θέμα: «Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα».

Στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Πατσιαλό, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως Αγρινίου και θέμα: «Η άσκηση στη ζωή του χριστιανού».

 

Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου στον Κατανυκτικό Εσπερινό πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://drive.google.com/file/d/1a5K-emMuADPexdPfoeXvjmnJw4BUyR3P/view?usp=sharing

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθό σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/ehHAbardM2C2gzXS7

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Το φώς και η ζωή που ανέτειλαν από το κενό μνημείο είναι ισχυρότερα και από το πιο πυκνό σκοτάδι»

Newsroom

Αμφιλοχία: Υποδοχή Τιμίας Κάρας Αγίου Παρθενίου στο Λουτρό

Newsroom

Εορτές Αγίου Νικολάου και Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com