Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 15:02
Δυτική Ελλάδα

Σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών και πολιτών της Αχαΐας

«Στοίχημά μας είναι η αποτελεσματικότητα και πολύ περισσότερο, ο χρόνος απόκρισης στις ανάγκες των πολιτών. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενεργοποιήσουμε άμεσα τις διαδικασίες. Ευχαριστώ πολύ όσους συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη και κυρίως τον Υπουργό που είχε και την πρωτοβουλία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορούσε το συντονισμό των ενεργειών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και τη στήριξη των πληγέντων.

Στη σύσκεψη μετείχε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αναφέρθηκε στις δυνατότητες στήριξης που υπάρχουν, σημειώνοντας πως η καλή συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης και η ταχύτητα δράσης και ανταπόκρισης όλων στις διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών, θα αποτελέσει το «κλειδί» γρήγορης εκκίνησης και ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων και των άλλων μέτρων αποκατάστασης και διαφύλαξης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

«Βρισκόμαστε εδώ κατόπιν συνεννόησης και εντολής του Πρωθυπουργού προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις, είτε για αγρότες. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, προχωρούμε στην καταγραφή των πρώτων αναγκών κοινωνικής προστασίας. Αυτές περιλαμβάνουν τη χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση της οικοσκευής των πληγέντων. Ακολούθως θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής, των οικονομικών και φορολογικών απαλλαγών, τα ζητήματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και φυσικά, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, τα αντιδιαβρωτικά / αντιπλημμυρικά έργα και τις δράσεις αναδάσωσης» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πέτσας μετά το τέλος της σύσκεψης, ενώ καθένα από τα άλλα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου εξειδίκευσε τα μέτρα στον τομέα ευθύνης του.

«Η Αυτοδιοίκηση έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα που δοκίμασε τις αντοχές όλου του μηχανισμού. Τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι, συνεργαστήκαμε στενά μεταξύ μας και με τις δυνάμεις ασφαλείας, με πρώτο στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και δεύτερο, τον περιορισμό των ζημιών. Ήμασταν εκεί λοιπόν, δίπλα στον πολίτη στο πεδίο της μάχης. Και με την ίδια θέληση και συνεργασία θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη, ειδικά στον πληγέντα. Γιατί ο πολίτης δεν πρέπει απλά να αισθάνεται πως είμαστε όλοι κοντά του, αλλά ότι η δράση μας έχει αποτέλεσμα και απαντάει στις ανάγκες του. Αυτό έχει ανάγκη και από την κεντρική εξουσία, αλλά και από την Αυτοδιοίκηση και όλους μας…» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέροντας πως η Περιφέρεια έχει ήδη προωθήσει τα αιτήματα για την κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και ενεργοποίησης του μηχανισμού για την κήρυξή τους στη συνέχεια, ως πυρόπληκτες.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε για άλλη μία φορά ευχαριστίες στις δημοτικές αρχές και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, στις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, στην διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και στο σύνολο των φορέων και εθελοντών που έδωσαν τον αγώνα για τον περιορισμό της καταστροφής και την προστασία των πολιτών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, οι βουλευτές, Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι Δήμαρχοι, Δημήτρης Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), Κώστας Πελετίδης (Πατρέων) και Θεόδωρος Μπαρής (Ερυμάνθου), ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Ανδρέας Φίλιας και Φωκίων Ζαίμης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Μαρτζάκλης, η Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας, Ευσταθία Γιαννιά, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ.ά..

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης με τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές της Αιγιάλειας.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ν. Φαρμάκης: «Δεν είμαστε θαυματοποιοί, αγωνιζόμαστε για την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας»

Newsroom

ΠΔΕ: Οδηγίες από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την προστασία ιπποειδών εργασίας, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών

Newsroom

Φωτιά στην Πάτρα: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι για να σώσουν τις περιουσίες τους

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com